Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

17 Jan 2015

36 Minggu - Bila Tanda-Tanda Bersalin Menjengah

36 Minggu -Bila Tanda-Tanda Bersalin Menjengah |

Assalamualaikum..
Terasa kekok pulak bila lama dah tak menulis. Banyak sebenarnya yang nak dikongsi. Lagi-lagi bila cerita bab berbadan dua ni. Ermm, entri ni nak sangat berkongsi sikit pengalaman bila kena acah konon baby nak keluar dah. Siapa yang tak risau betul tak. Dalam pada kita belum betul-betul bersedia tetiba lebih 70peratus tanda nak bersalin tu datang.
Sepatutnya bila dah masuk 36minggu dah bersedia dah. Sebab anytime je baby boleh keluar. Yelah, buatnya baby tu nak keluar awal, tak ke menggelupur nanti. Alhamdulillah, kalau ikut keperluan asas baby tu rasanya lebih 80peratus dah siap. Cuma masalahnya baju baby mama tak basuh lagi! Heeeeee.. Yang ni memang mengaku la silap sendiri =)

Lewat malam tadi, dah dekat tengah malam jugak la tetiba perut sakit sangat-sangat. Serius,sakit kali ni memang betul-betul tak mampu nak dibendung. Baru acah-acah je pun punyalah sakit, kalau betul-betul beranak nanti entah macamana la rasa sakit tu ye?? Sebab tu kepada kaum suami semua diluar sana, mohon sayangi isteri anda sebaiknya. Mereka buat pengorbanan besar mengandung dan melahirkan zuriat korang.

Sambung balik cerita tadi. Sakit perut yang kuat, rasa macam nak membuang air besar, tapi bila keluar masuk bilik air tak jugak membuang. Sakit tu kejap-kejap datang 10-15minit sekali. Fuhhh, dengan perut atas bawah mengeras semacam, memang betul-betul risau masa tu. Tapi dalam kesakitan tu sempat jugak google 'tanda-tanda nak bersalin'. Memang telan air liur la bila tanda-tanda yang disenaraikan tu memang sedang dialami masa tu kecuali.. (tak berlaku pendarahan dan air ketuban tak keluar).

Suami masih lagi relax, masih lagi meneruskan pemasangan lego dia walaupun jelas ketara yang dia sebenarnya risau jugak tu. Lepas beberapa ketika, kena cirit-birit pulak.. Berulang jugak ke tandas lepas tu. Sakit perut tu masih lagi terasa, tapi Alhamdulillah, dapat jugak lelapkan mata walau kejap-kejap terjaga sebab perut dan pinggang masih sengal-sengal.

Bila bangun pagi esoknya, soalan pertama suami 'okey dah perut?' Alhamdulillah, lega dah sikit. Incik suami cakap 'Kena food poisoning kot' Ermm, agaknya lah. Tapi, sakit tu... tak mampu nak digambarkan dengan apa jua rasa.

Sampai ke saat ni, nampaknya baby masih bertahan dalam perut ni. Ruang untuk baby dalam perut makin sempit, mama dia yang makin semput. InsyaAllah, dengan keizinan Allah, due babylahir pertengahan bulan depan. Mohon doakan yang baik-baik ye. Terima kasih semua.

p/s: dalam proses menambah baik blog,belum siap pun.. banyak lagi yang tak terurus. heeee, sori.

3 comments:

  1. huhu..kita masa 1st pregnant tu overdue pulak,,harap 2nd nie dipermudahkan..

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah...semoga selamat dan dipermudahkan segala urusan.
    Setiasa berhati-hati ya!

    ReplyDelete

Awak memang COMEL!
Terima Kasih