Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

12 Jan 2016

Penjagaan Bayi Bermasalah Kulit Sensitif (Try & Error)

Penjagaan Bayi Bermasalah Kulit Sensitif (Try & Error) |


Assalamualaikum..

Seperti yang sedia maklum, baby kecilku Sarah memang memiliki kulit yang sangat sensitif, Allah je yang tau susahnya nak menjaga bayi yang macamni. Merah sana sini, berbijik-bijik bertompok tompok merah kat pipi, kat leher la, kata celah-celah pelipat tangan, peha, bawah dagu. Kesian mama tengok. Sudahla Sarah ni jenis cepat berpeluh, lagi la bertambah miang dan gatal kulit sikecik tu. Sian anak mama. Boleh baca kat SINI

Bila keadaan macamni, banyak benda kita kena ambil perhatian. Banyak perkara kita kena jaga. Dari segi susu (memula suspect kurap susu. Pastu lelama makin hebat merah-merah dia. Dah macam eczema pulak), pakaian, mandian, alahan (mungkin apa yang mama makan tu sikit sebanyak effect jugak kat baby kan),

Usia 3-6bulan merupakan waktu paling mencabar untuk kulit Sarah. Merah macam kena panggang je. Pipi berbiji-biji. Allahu, kesiannya anak mama!

Cara menangani Masalah Bayi Berkulit Sensitif 


SUSU.
Sarah masih lagi menyusu badan sepenuhnya. Dari segi susu orang kata kalau susu badan sepenuhnya tak perlu risau tentang Kurap Susu. Tak jugak ye! Sebab pengalaman kami, keyakinan mama semuanya berpunca dari lebihan/pancutan kesan susu yang mama tak bersihkan sepenuhnya selepas menyusu dulu. Dari awal lagi masa dalam pantang lagi waktu tu. Maafkan mama ye Sarah!

Maklumlah takde pengalaman, tak tahu pun tentang kurap-kurap susu ni. Jadinya, benda pertama yang perlu ibu-ibu kat luar sana, lepas menyusu pastikan lap mulut, pipi, senang cerita muka baby tu lap dengan kain lembap yang bersih ye. Jangan dilupa leher bawah dagu tu juga. Tak kira la susu badan ke, susu formula ke.

(Masalah yang ketara pasal susu dan kurap susu ni sebab Sarah sedari awal lagi jenis yang minum sikit-sikit. Isap 2,3x lepas, toleh kiri kanan, pastu baru sambung isap balik. Mana la susu tu tak terpancut kan, habis muka dia kadang-kadang tu. Dan kalau nak tau, perangai menyusu dia tu sampai sekarang tak berubah tau. Geram mama!)

PAKAIAN.
Bab baju seluar napkin memang kena ambil perhatian. Awal-awal ni sebaiknya basuh tangan, asingkan dengan pakaian harian kita yang lain. Untuk baby kulit sensitif ni, penjagaan extra sikit la. Rendam dengan air panas mendidih yang biasanya mama lakukan untuk pakaian Sarah. Detergent pun bukan boleh sebarang. Yang ni mommy-mommy kena pandai pilih la kan. Kita bukan setakat nak wangi-wangi je baju anak tu, nak bebas dari bakteria untuk perlindungan kulit yang sempurna jugak. Baju Sarah mama just guna Pureen punya detergent yang ABC tu.  

SABUN MANDIAN.
Dari segi mandian, haa yang ni paling ketara try & error dia. Sabun mandian ni antara penyumbang terbesar jugak yang boleh effect kulit baby. Sarah start diperkenalkan dengan sabun-sabun ni bermula 4bulan keatas. Masa tu memang pakai Pureen (maklumlah semua barang-barang Sarah ditaja oleh Pureen tapi dibayar sendiri oleh papa Sarah ye. Hahaha). Sarah pakai shower yogurt kaler purple tu (head to teo senang, tak yah nak banyak-banyak shower bath kan).

Rupanya mandian-mandian wangi macamni tak sesuai untuk bayi yang bermasalah kulit sensitif ni. Allahuakbar, dah nak habis botol baru la mama sedar dan tau tentang perkara ni. Patutlah leher Sarah tak kurang-kurang merah dia. Mama pulak sedap je masa mandi tu gosok-gosok leher Sarah dengan shower bath tu tiap kali mandi (yelah, nak anak yang selalu berpeluh tu wangi kan). 

Bila google, banyaklah kesalahan kesilapan yang mama dah buat. Bayi kulit sensitif tak boleh guna mandian yang wangi-wangi sangat, tak leh yang berbuih-buih, tak digalakkan mandi air suam sangat. Nasib baik la dulu beli Pureen baby bath tu yang travel pack je jadi takde la rasa membazir sangat kan.

Bermula la episod baru beli mandian yang memang khusus untuk baby bermasalah kulit sensitif ni. Part sabun mandian ni yang paling ketara kena try & error sebab setiap anak kesan penerimaan kulitnya lain-lain kan. Ada yang sesuai, ada yang tak sesuai. 
Contoh: Seba Med, Buds, Tropika, Eubos, Cetaphil dan lain-lain lagi yang banyak kat pasaran tu. Krim-krim pelembap/lotion juga jangan dilupa ya. Penting untuk bayi yang memang berkulit sensitif ni. Tentang krim boleh jugak refer SINI mungkin boleh membantu sedikit sebanyak

PEMAKANAN.
Mommy-mommy yang menyusu badan kena ambil berat tentang hal pemakanan ni. Kena peka apa yang kita makan, kena pastikan apa yang kita makan tu tak mendatangkan masalah pada anak. Kita sedap je makan, anak pulak yang tanggung kesan allergic tu. 

Ni serba sedikit yang boleh mama Sarah ceritakan pengalaman mengendalikan Sarah yang kulit sensitif ni. Kalau ada maklumat kat atas ni yang mungkin salah, kurang tepat mohon dibetulkan ye. Hanya bercerita berdasarkan pengalaman sendiri. Entri akan datang InsyaAllah akan cerita pulak bagaimana merah-merah/ ruam di pipi dan leher Sarah boleh 80% hilang (masih dalam proses pemulihan sepenuhnya).

*lama sangat2 entri ni terendam dalam draf. Dah berkurun nak publish baru ni tertekan publish pun. Sorry!

No comments:

Post a Comment

Awak memang COMEL!
Terima Kasih