Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

12 Aug 2015

Bayi Kulit Sensitif -Kurap Susu, Ruam Panas Atau Eczema?

Bayi Kulit Sensitif - Kurap Susu, Ruam Panas Atau Eczema? |

Assalamualaikum..

Bayi yang baru lahir sememangnya mempunyai kulit yang halus mulus. Orang kata selembut sentuhan bayi. Rasa nak pegang selalu. Masa awal-awal dulu seronoknya dapat pegang kulit baby. Kan.. dahla comel pulak tu.
Memasuki bulan kedua dan seterusnya, datang satu ujian. Dah mula naik tanda terutama dibahagian pipi Sarah. Sikit-sikit lama-lama makin ketara. Mak cakap tu orang panggil kurap susu. Mungkin lebihan susu tu tak dilap sempurna lepas menyusu. Bila sapu krim (tak tahu apa nama krim tu sebab suami beli kat kedai ubat cina masa dalam pantang) dua tiga hari lepas tu surut merah-merah tu. Tapi kemudiannya datang balik.
Bulan-bulan seterusnya makin hebat rupanya. Bila Sarah dah mula belajar main buih air liur dia, bawah dagu dan leher pulak jadi sasaran naik ruam merah. Tambah pulak lagi Sarah jenis kuat dan mudah berpeluh. Ruam panas pun boleh jadi. Aduhaiii.. sedih hati mama tengok keadaan anak camni.

Makin meningkat usia, kulit Sarah makin sensitif pulak. Kulit jadi kering dan kasar boleh kata keseluruhan badan dia la. Pipi, bawah leher, pergelangan kaki, celah-celah pelipat dan jugak belakang telinga. Menambah keadaan jadi teruk bila Sarah suka menggaru dan tenyeh tempat-tempat tu. Miang agaknya. 

Masa check up kat klinik (4 bulan seingat mama) nurse suruh bagi minum air masak. Kulit baby kering sebab tak cukup air. Okey, bagi la sikit-sikit dan Sarah pulak kemain suka sangat-sangat dengan air masak. Pantang nampak cawan je dah menggeletek badan dia.
Masa 5bulan mintak untuk refer dengan doktor lepas kena cucuk haritu sebab keadaan tak banyak berubah pun. Masih juga naik merah-merah. Doktor hanya bagi ubat krim untuk sapu je. Dia sendiri pun tak sure kenapa. Krim tu akan mengelupaskan kulit untuk diganti kulit baru. Okey, ada la perubahan sikit tapi tak membantu sangat. Kesian tengok anak jadi camni.    
Harap-harap yang terjadi dekat Sarah ni bukanlah Eczema. 
   

9 comments:

  1. sarah tak mengengek ke bila gatal tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sarah tak pulak merengek. Cuma dia kerap menggaru senang la luka sbb kuku baby kan nipis tajam.

      Delete
  2. Assalammualaikum...

    mesti gatal dan baby merengek nie... dulu anak mselim3 kena macam nie gak...

    mselim3

    ReplyDelete
  3. ciannya sarah... takut jugak kena eczema ..irine masa baby pon kena macam ni jugak.. tp tak banyak.. nenek cakap suruh jilat pipi dia.. huhu..sebab katanya air liur kita ni baguih.. entah ape ntah org tua cakap.. tp menjadi la ..terus okey.. nasib kat pipi..kalau kat montot? huhuhu..haru

    ReplyDelete
    Replies
    1. jilat eh? dapat petua baru hari ni. nenek sarah cakap guna gincu. try jgk haritu kering la sikit tp membantu sgt.
      btw terima kasih yoorin

      Delete
  4. Moga baby Sarah cepat sembuh dan hilang penyakit kulitnya. Insha Allah.

    ReplyDelete
  5. Baby saya pun.tgh almi masalah sama.. Mula nmpk mcm kurap susu.. Lepas tu start merah2 gatal baby start garu2 laepas tu luka... Now luka2 tu kluar air plak.... Sedih sgt

    ReplyDelete

Awak memang COMEL!
Terima Kasih