Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu
Showing posts with label Santai. Show all posts
Showing posts with label Santai. Show all posts

20 Dec 2016

Rindu Sangat Sangat!

Assalamualaikum..

Allahuakbar! 8 bulan lebih blog ni langsung takde entri. Tuan dia langsung tak log in blogger.com pun sekian lama. Fuhhh, punyalah berhabuk bersawang takyah cerita lah kan. Haha kesiannya dia,
Ada yang rindu Sarah tak?? 

Rindu weiii nak menulis secara normal kat sini. Rindu nak meluah perasaan lagi kat sini. Rindu nak bercerekarama kat sini. Rindu sangat-sangat! Sebab tu malam ni, gigih daku capai dan on lappy, login blogger.com ni.

Ok, siap dah 1 entri. Susah ke susah? Tak, moga-moga tidak lah susah. Mula memasang niat, mulai esok nak terus istiqamah dan konsisten menulis walau kami tau yang takde orang pun yang datang baca kat sini. Hahaha, InsyaAllah esok kita nak cuba ye. Moga Allah permudahkan semua.

Haiii kawan-kawan!

9 Apr 2016

Butakah Cinta

Assalamualaikum..

Tetiba nak cerita dari hati ke hati pulak. Lama sangat rasanya tak menulis sesuatu yang boleh memberi kesan kepada jiwa-jiwa yang mungkin selama ni merintih sedih. Terima kasih kerana sudi meneruskan pembacaan. ^_*


"Bukan hanya keegoan telah ku korbankan.. Berlimpahan kasih sayang aku curahkan buatmu seorang... Kiranya semua itu, tak memadai bagimu apakah sebenarnya yang kau mahu ku tak tahu"

Okey, ni sebenarnya lirik lagu Butakah Cinta oleh kumpulan Spring. Tetiba terlayan lagu ni pulak malam-malam yang syahdu ni. Sangat menyentuh hati bila dengar bait-bait lagu puitis ni. Lagi-lagi kalau hati tengah sedih kan. Hurrmm, boleh nangis weii

Tak caya, meh dengar kat bawah ni
Jika itu tiada, apalah ertinya.. penantian ini hanya sia-sia!  (hakikatnya takde waktu yang sia-sia dalam mengingati Allah. Jadi, berzikirlah!)

8 Mar 2016

Hadiah Harijadi Sarah

Assalamualaikum..

"Allah selamatkan kamu, Allah selamatkan kamu.. Allah selamatkan Sarah mama, Allah selamat kan kamu....."
Hadiah dari Maksu & CikNa
Alhamdulillah, 3minggu lalu Sarah dah pun setahun. Jom baca SINI. Mama lah orang yang paling happy sebab budak kecik ni dah besar! Hahaha, tapi saiz dia tetap kecik gitu jugak. Asal jumpa orang je, mesti tanya berapa bulan Sarah tu. Ramai yang terkejut bila mama bagitahu Sarah dah setahun. Kecik.. hihi,

Hadiah hari jadi? Ni la mama nak share sikit ni. Hadiah kecik je dari mama, memang kecik  dan ringan sangat. Sarah pun agaknya bukan paham pun kan. Takpelah, janji hadiah tu untuk masa depan budak Sarah ni. Memang tak berguna masa sekarang ni, tapi InsyaAllah berguna satu masa nanti.

Ni jelah yang mampu mama bagi untuk anak tercinta, almaklumlah mama ni penganggur kan. Takde income sendiri. Jadinya.. cukuplah 1gram1bulan. Cuma untuk hadiah harijadi Sarah ni mama upgrade sikit jadi 1gram syiling emas + 0.5gram syiling emas 999. (Buat tambahan koleksi sebab sebelum ni takde lagi syiling emas ni). Jadi total hadiah untuk Sarah adalah 1.5gram syiling emas.

Yang paling best, malam tu mama serah hadiah ni kat dia... suka betul dia nak pegang. Lagi best bila tidur pun tak mahu lepas. Hihi, anak emas betul Sarah ni. Okey, mama sayang awak ye Sarah! Semoga terus membesar dengan baik. InsyAllah tahun mendatang ada rezeki mama bagi besar lagi ye...

~takde alasan lagi sebenarnya untuk menyimpan emas ni. Mahal? Sekarang sekecik 0.5g tau. Bulan lepas mahal, minggu lepas mahal, semalam mahal, esok-esok lagi mahal! Ok, byeee..
Boleh 0125466547 kalau berminat nak beli emas murah harga kilang

29 Feb 2016

Sarah Di I-City Shah Alam

Assalamualaikum..

Throwback. Sebenarnya ni cerita 2 bulan yang lepas. Awal Januari dulu kami berkesempatan ke Shah Alam menemani papa Sarah sempena Annual Dinner company office dia. Merasalah Sarah tidur hotel malam tu. Jadi sementara papa Sarah makan-makan, kami pun makan angin lah jugak malam tu.

Seronok Sarah dapat berjalan-jalan tengok macam-macam warna lampu ada. Bukan main Sarah berposing bersama dengan Maksu Sarah yang baru je balik bercuti sem dari Beijing China dan Cik Ana dia selaku driver. Maklumlah Cik Ana kan duduk kat Shah Alam tu.
Hajat kami nak mencuba mainan kat sana tu tak berhasil sebab kena beratur panjang, malam minggu orang ramai kan. Pulak tu kami dimaklumkan kena ada clubcard. Entahlah,mama pun tak tau. Hurrmm, kami pun ambil keputusan tak jadila nak buat sebab bukan nak datang selalu. Ok takpe, takde rezeki. Next time maybe. Lagipun masa tu Sarah dah mula mengantuk, sebelum dia mengamuk better lah mama ambil langkah berjaga-jaga. Hahaha,

*mama maintain comel kan Sarah kan... Wawawawa...

23 Feb 2016

Aset Tanpa Hutang Dan Mampu Milik

Assalamualaikum..

Soalan cepu emas pagi ni kat gambar bawah ni.

Kome rasa agak-agak yang mana kome boleh beli tanpa berhutang?? Aset mampu milik. Orang muda budak-budak yang masih belajar atau anak-anak kecil yang ada tabungan pun masih mampu miliki. 


Jawapan Tun M kat atas ni dah cukup bagi kita guideline apa yang patut kita buat. Beli dan Simpanlah Emas. Kalau kita tak fikir pasal diri kita, kalau bukan untuk masa depan kita tapi fikirlah untuk masa depan anak-anak. Tak banyak pun, #1Gram1Bulan1Keluarga pun dah cukup dari takde langsung. 

Okey, Selamat Beramal! Sharing is caring. 
Opps sebelum terlupa, boleh msg/whatsapp 0125466547 / 0175040585 untuk kami bantu macamana nak beli Emas Goldbar, Dinar, Syiling Emas atau Barang Kemas Murah

19 Feb 2016

Pencinta Drama Bersiri

Assalamualaikum..
Drama Bersiri Paling Diminati
Blog ni sekarang dah jadi blog drama lah pulak. Kan.. aduhhh, dah lari dari tajuk asal sebenarnya blog ni. Bila dikenang-kenang rasa aishhh, menyampah pulak dah penuh drama je. Tapi, buat masa ni tak terdaya pulak nak buat. Tu je yang termampu. Bulan Januari habis ke drama je. Huhuhu,

Drama Terbaru TV3


Nak buat camne, drama siri kat tv tu semuanya macam best je. Nak tengok kat tv terus terang cakap memang tak dan. Jadi solusinya adalah tonton online la. Sebab tu lah kami update drama episod ke episod kat sini, senang nak mencari untuk diri sendiri sebenarnya. Lagipun, nampak macam ramai jugak yang memilih untuk tonton secara online drama-drama kat tv ni. Kami pun cuba nak memudahkan bagi mereka-mereka yang mencari. Dan tak lupa credit diberi kepada owner video. Terima kasih ye.

Drama Terbaru Astro 

Sha & Shah

Isteri Vs Tunang

Sekarang InsyaAllah, sedang berusaha nak mempelbagaikan balik blog ni. Tak mahu lah asyik berdrama je. Banyak benda nak cerita, banyak perkara nak share. Drama tu selit-selit je okey. Cuma kadang bila sehari dua tak dapat nak berblog, terpaksa jugak bermarathon untuk update drama ni. Maaf ye.


*Nak buat camne, saya kaki drama melayu & penonton setia drama bersiri kat channel AXN  (yang best je la). Huhuhu,  

Budak Gigi Jarang

Assalamualaikum..

Budak Sarah ni jarang senyum. Pendek kata memang susah nak senyum, muka masam sokmo. Serius dan memang orang akan cakap aishhh sombong nau budak kecik Sarah ni. Tapi kalau ditenung-tenung, dirisik-risik sekali dia senyum... melting okey, boleh cair kome tau.

Dah masuk setahun ni, dah makin besar Alhamdulillah. Dah murah dengan senyuman. Mudah tersenyum persis malu tapi mahu tu. Yes, Malu tapi mahu!

Jangan tak tahu, gigi atas dia sekarang ni baru ada 2 batang. Gigi kapak okey. Dan yang  paling best, gigi kapak yang jarang! Mama rasa boleh muat satu lagi gigi kat tengah tu...

Tak percaye?? Try ler kome zoom gambor bawah ni. Hihihi, comei sangat la Sarah mama ni! Ok, bye..

15 Feb 2016

Ustazah Pilihan

Assalamualaikum..

Alahaiii, seronoknya bila tengok anak membesar depan mata ni. Nur Sarah Alya, kemain susah nak 'pakai' tudung ni. Apa saje benda yang kita letak atas kepala dia semua dia tepis, tarik dan rentap dan dan tu jugak. Tak tahu lah kenapa. Rimas agaknya.

jom wish happy besday kat Sarah... hihi

Tapi lately, alhamdulillah baik pulak respon dia bila dibagi pakai tudung. Siap bagi kerjasama nak berselfie lagi. Amboi anak dara ni, memang sungguh!

Tadaaa,,, senyum dia tu yang paling mahal. Sebab susah okey budak kecik ni nak senyum. Selalu buat muka sardin je.


InsyaAllah moga Sarah membesar jadi anak yang baik ye. Ustazah pilihan yang terus berjuang demi keteguhan Agama Islam kita, juga demi negara, keluarga tercinta..

*bakal Pilot yang bergelar hafizah (hafaz AlQuran) insyaAllah.

Selamat Hari Jadi Sarah!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, hari ni genap My Little Sunshine Nur Sarah Alya setahun. Pejam celik pejam celik setahun dah usia dia. Sekejap sangat masa berlalu sekarang ni kan. Rasa macam semalam baru beranak kan budak Sarah ni. Rupanya hari ni dah ulangtahun yang pertama.

Ni masa usia Sarah 4hari
Selamat Hari Jadi Sarah kesayangan mama, my best buddy, my bff dunia akhirat. Terus membesar jadi anak yang baik solehah, sihat sejahtera. Dah besar takleh nak cengeng cengeng lagi. Mama papa sayang Sarah sangat-sangat tau!

*mama rasa ni entri paling pendek mama. Tetiba mama jadi wordless tak tau nak tulis apa sebab mama rasa terharu, sayu sangat yang anak mama ni dah besar rupanya...

3 Feb 2016

Habit Terbaru Sarah

Assalamualaikum.. 

Makin hari makin banyak peel pelik-pelik si Sarah ni. Sekarang ni dah mula balik masuk jari dalam mulut dia. Bukan 1, bukan 2 tapi kalau boleh semua nak dimasak dalam mulut tu. Alahaiii lah anak. 
Ni bajet-bajet comel budak kecik ni bila tau mama nak ambil gambar dia. Acecece... Kemain ko ye nak! Nasib baik memang comel + gedik je. Hihihi,
Best part is ... dia memang pandai sembunyikan gigi atas bawah dia! Hahaha

Bersabarlah Duhai Hati

Assalamualaikum..
Bersabarlah wahai hati. Sesungguhnya rezeki Allah itu luas. Pelbagai cabang kan Allah beri. Yang penting berusahalah, teruskan berusaha moga-moga Allah sentiasa mendengarnya. Jangan pernah mengalah, insyaAllah pasti ada.

Keep fighting!

6 Oct 2015

#Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day6)

#Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day6) |


Assalamualaikum..

Masa sarapan memang kebiasaan tak ambil yang berat-berat. Tapi kalau nak cerita masa belajar dulu memang jarang kot breakfast ni. Padahal penting okey sarapan ni. 
Sarapan la yang akan bagi kita tenaga untuk bekerja di siang hari tu. Kalau takde tenaga macamana nak kerja kan. Lagi-lagi bagi ibu yang menyusu badan, penting sangat untuk topup makan minum untuk diri sendiri, susu dan baby kita. 

Menu wajib kita setiap hari tentunya.... 
Susu kambing Wildan dan juga 2 keping roti bakar! Kalau tak roti kadangkala nestum/oat. Tapi susu kambing memang wajib ambil setiap hari. Menu berat yang lain mee, bihun, nasi goreng, nasi lemak tu ada jugak tapi jarang-jarang.. Hehehe, kalau masak dapat la makan kan =)


5 Oct 2015

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day5)

Cabaran InstaBlog 7Hari EFGKBBA (Day 5) |

Assalamualaikum..

Haa, tentang drama tv atau movie feberet ni macam best je nak menulis sebenarnya. Maklumlah sebelum-sebelum ni I is kaki drama. Tapi sejak-sejak dah beranak ni, terus terang cakap memang takde masa nak melekat depan tv sangat. Kalau rajin melayan pun jam 7malam Isnin hingga Khamis waktu drama Akasia TV3. Hahaha, nak jugak promote free tv3 tu eh.
#Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA

Kalau nak difikirkan drama atau muvie feveret ni, kita suka drama bersiri kat AXN. Cerita orang putih okey... hahaha, tapi serius memang suka sangat-sangat cerita ni. Sanggup follow dari season 1 sampai la season 5 (yang ni kena tengok online sebab kat AXN Malaysia belum release lagi rasanya). 
Yeahhh, I love this tv series!
Commander McGarrett.... ohhh haaa, Aloha!

#Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day4)

#Cabaran InstaBlog7 Hari EFGKBBA (Day4) |

Assalamualaikum..

Saya jenis kuat makan. Jadi freezer ke peti ais ke dapur ke memang akan selalu dijelajah. Nak buat camne perut ni selalu sangat lapar sejak-sejak dah bersalin ni kekuatan makan tu fuhh semangat sungguh!
Kalau kat freezer senangcerita yang kita cari adalah aiskrim. Kadang kalau aiskrim dah habis pun sibuk jugak nak bukak, mana la tau kan tetiba ada magik datang balik aiskrim tu kan..

#Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA

Ni la benda yang kita suka....


Konon lepas bersalin ni nak pantang ais setahun tapi tang aiskrim, uhukkk terbabas jugak. Bukan selalu tapi kadang-kadang yang boleh dikategorikan 'selalu' gak la. Hahaha,

4 Oct 2015

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day 3)

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day 3) |


Assalamualaikum..

Kalau ditanya kepada seorang surirumah apa perkara harian yang wajib dilakukan? Rasanya 1 kertas kajang ditulis depan belakang pun belum tentu cukup kan kalau nak cerita pasal rutin wajib ni. Lagi-lagi bagi mereka yang dah beranak pinak. Duduk rumah, rutin dia..... fuhh,
Dalam banyak-banyak benda perkara wajib yang tak leh lepas untuk dibuat setiap hari ialah bila menyiapkan my little princess. Sikecik ni seawal pagi papa dia pergi kerja dia dah berjaga. Bermakna kerja mama dia pun bermula. 

Menyiapkan air mandi Sarah dan lepastu Sarah pun mandi dengan bahagianya. Maklumlah budak kecik ni kalau bab mandi main air kemain suka. Heaven rasanya! Memandikan Sarah 3kali sehari, ni la benda yang wajib dilakukan setiap hari.

Yang benda lain-lain tu pun memang buat jugak tiap hari tapi kita cerita pasal Sarah sudah la. Hahaha, terima kasih sebab membaca. Ok, baiii 


3 Oct 2015

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day 2)

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day 2) | Ada Apa Dalam Wallet


Assalamualaikum..
Ada apa dalam wallet korang?? Dalam wallet/ purse je kan yang ditanya kan kan kan.. Sebabnya kalau dalam beg @ handbag tak payah cerita la. Harta karun melambak. Sekarang semuanya barang-barang anak kalau dalam handbag tu. Pampers, napkin, topi kasut ehh semua la Sarah punya. Barang mama setakat henpon, tab dengan lipstik je kot.
Okey, panjang kot mukadimah untuk entri ni kan. Seteret tu da poin, terus terang nak cakap yang dalam wallet tu bukam ada pape pun. Haha, disebabkan tak kerja dah sekarang ni... terus terang (lagi sekali bersikap jujur -hahaha) I is takde cash money. Ada la sekeping je duit kertas Ringgit Malaysia, tu pun dah cukup. Maklumlah urusan bisnes semuanya dihujung jari kan...

Yang lain ada la kad-kad bank. Mykad dan Mykid dan lesen ofkos la kena ada kan. Malah kad nikah juga! Okey, tu je. takde yang menarik pun.. Huhu, tadaaa..

Terima kasih kerana membaca kisah untuk hari ni. =)

#Cabaran InstaBlog7 Hari EFGKBBA #EFG #EFGKBBA #ExchangeFeeGroup

1 Oct 2015

Bila Minyak Naik Seposen

Bila Minyak Naik Seposen |

Assalamualaikum..

Minyak petrol dan diesel naik 10sen bermula 01 Oktober 2015 hari ni. Macam biasa la naik turun tu semua orang boleh agak dah kan. Satu kali turun, 3,4 kali akan naik lepas tu. Bila benda yang paling asas ni naik, macam-macam benda lah yang akan menyusul naik pulak lepas ni kan. Hurmmm, dunia dunia.

Nak sakit hati pun tak guna, hidup tetap kena teruskan. Perut tetap perlu diisi. Hutang bil isi rumah tetap perlu dibayar. Jadi, takde apa yang berubah. Duit je kena keluar lebih sikit ye dari biasa walaupun nampak je kecik -ala sekupang je kot. Kalau yang kerja jauh kena travel 60-70km sehala sehari tu tak ke terasa kesannya.

InsyaAllah kita semua doa banyak-banyak moga Allah permudahkan perjalanan hidup kita di dunia dan di akhirat sana nanti. 
Jom Simpan Emas Kalis Inflasi

Minyak naik, moga kita tak naik minyak ye.... Salam Oktober!

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA |

Assalamualaikum..

Terasa nak sahut pulak Cabaran Oktober yang akan bermula hari ni. Almaklumlah, kalau tak sahut tak berupdate lah nampaknya blog usang ni. 

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA
1. Selfie Paling Comel
2. Ada Apa Dalam Wallet Anda?
3. Perkara Wajib Buat Setiap Hari
4. Apa Anda Selalu Cari Dalam Freezer?
5.Drama Tv/ Movie Feveret
6. Breakfast Wajib Anda
7. Gadget Tercinta

Syarat Penyertaan : (Nampak macam boleh la...)
1. Terbuka kepada semua yang ada blog dan instagram.
2. Update di blog dahulu.
3. Masukkan gambar yang berkaitan dengan cabaran dan karang ayat menarik yang tak terlampau pendek atau tak terlampau panjang.
4. Share gambar blurr di instagram
5. Buat caption yang menarik igers untuk masuk ke blog anda
6. Masukkan hashtag #CabaranInstaBlog7HarieFGKBBA  #EFGKBBA #ExchangeFedGroup #KelabBloggerBenAshaari
7. Blogwalking ke setiap blog yang join Cabaran ini dengan meninggalkan komen menarik. 
8. Follow blog sekiranya belum follow dan mention yang anda baru follow. 
9. Tajuk mesti ada keyword "Cabaran 7 Hari" untuk memuahkan pencarian di google.

Selamat menyahut cabaran & happy blogwalking!

Bagus jugak kadang ada cabaran gini. Yang dah malas ni kadang bila tengok blog rasa sayang je kosong camtu (padahal setiap hari berlambak cerita nak dikongsi tapi alamak.... penyakit M tu ada je bila baru start menulis). Dah lama sangat tak ber blogwalking. Jom!

30 Sep 2015

Tips Pencegahan Penyakit Akibat Jerebu

Tips Pencegahan Penyakit Akibat Jerebu |

Assalamualaikum..

Jerebu mengundang bahaya kepada tubuh badan kita


Nasihat dibawah boleh diikuti bagi mencegah penyakit akibat jerebu :
  • Mereka yang mengalami penyakit-penyakit seperti batuk, selsema, asma, sakit mata, sakit jantung atau penyakit paru-paru kronik hendaklah datang ke klinik dengan segera jika keadaan penyakit bertambah buruk.
  • Mereka yang di dalam Kumpulan Berisiko Tinggi hendaklah sentiasa mengambil ubat seperti yang dinasihatkan.
  • Penutup hidung dan mulut (mask) hendaklah digunakan oleh semua pengguna motosikal, mereka yang bekerja di luar bangunan atau tempat-tempat yang berhabuk dan juga mereka yang dikenalpasti sebagai kumpulan berisiko tinggi.
  • Sejauh yang boleh, orang ramai dinasihatkan supaya tinggal di dalam bangunan atau rumah.
  • Kurangkan aktiviti-aktiviti di luar rumah seperti sukan.
  • Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa membasuh muka dan bahagian kulit yang terdedah kepada jerebu dengan air bersih.
  • Gunakan kemudahan hawa dingin (acond) sekiranya menaiki kenderaan anda.
  • Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa meminum air yang banyak (sekurang-kurangnya 8 gelas sehari)
  • sekiranya keadaan jerebu berterusan pada tahap berbahaya, mereka yang berisiko tinggi dinasihatkan keluar dari kawasan tersebut.

24 Aug 2015

Apa Yang Orang Singapura Cari Ye?

Apa Yang Orang Singapura Cari Ye? |

Assalamualaikum..

Sebenarnya dah lama dah perasan yang kebanyakkan pengunjung blog ni datangnya dari Singapura. Boleh dikatakan setiap hari mesti ada je.
Apa yang mereka cari kat blog ni ye sebenarnya?? 

Rasanya mesti menonton online drama melayu yang dah lepas-lepas tu. Kan... hehehe, silakan la ye. Mana-mana yang boleh ditonton tu silalah tonton. Saje nak share mana lah nanti diri sendiri pun terpaksa jugak 'tonton online drama' ni. Keadaan sekarang nak tengok tv memang dah takde kesempatan. Jadi bila nak tengok, google jelah jawabnye. Huhu,
Apa-apa pun terima kasih warga Singapura yang tak putus-putus nak ke mari. Mana yang mampu kita share, lain-lain tu mungkin korang kena google jugak la ye. 

Kepada sahabat sehati sejiwa warganegara Malaysia, terima kasih banyak-banyak jugak ye sebab sudi singgah dan ziarah blog kerdil yang hidup segan tapi mati tak mahu ni.