Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

29 Dec 2015

Nur Sarah Alya 10 Bulan

Nur Sarah Alya 10 Bulan |


Assalamualaikum..

Alhamdulillah, princess kami Sarah dah cecah 10 bulan. Terasa sekejap sangat masa tu berlalu. Sehari ke sehari semuanya berlaku dengan pantas. Dah 10bulan ni, macam-macam ragam anak dara ni tunjukkan. Aktif nya ya ampun...

Minggu lepas check up kat klinik, hasilnya tak begitu memberangsangkan. Berat 10bulan ni hanya 6.6kg je. Alahai naik sikit sangat berat tu. Padahal mama rasa makan dah banyak dah. Tinggi pun alala cinonet sungguh si Sarah ni. 66cm. Takpelah Sarah, janji Sarah membesar, graf tetap naik walaupun berat tu dah masuk yellow zone.


Masuk 10bulan ni nampaknya Sarah dah makin berkurang selera makan, menyusu pun makin kurang (menyusu masa nak tidur je), siang pun makin berkurang waktu tidur dia. Asyik nak main sesaje. Geram pulak mama kekadang tau. Budak tengah melasak, kadang bila kita tahan mengamuk meradang sungguh. Allahuakbar, mohon Kau terus berikan ketabahan dan kekuatan dalam menjaga amanahMu ini Ya Allah.
Sepanjang 10bulan ni, syukur sangat anak mama sihat, jarang sangat demam selsema. Syukur syukur ya Allah sebab permudahkan. Moga-moga Sarah terus membesar dengan sihat selamat Ya Allah. Mama sentiasa doakan semua yang terbaik untuk Sarah. 

18 Dec 2015

Tuan Anas Mikael Episod 5 Online

Tuan Anas Mikael Episod 5 Online |


Assalamualaikum..

TUAN ANAS MIKAEL EPISOD 5



17 Dec 2015

Tuan Anas Mikael Episod 4 Online

Tuan Anas Mikael Episod 4 Online |


Assalamualaikum..

TUAN ANAS MIKAEL EPISOD 4


Credit : miromroktv

12 Dec 2015

Tuan Anas Mikael Episod 3 Online

Tuan Anas Mikael Episod 3 Online |


Assalamualaikum..

TUAN ANAS MIKAEL EPISOD 3


Credit :  kami-tolong

6 Dec 2015

Tuan Anas Mikael Episod 16 (Episod Akhir)

Tuan Anas Mikael Episod 16 (Episod Akhir) |


Assalamualaikum..

TUAN ANAS MIKAEL EPISOD AKHIR



Credit : AhmadFarhan

4 Dec 2015

Tuan Anas Mikael Episod 15 Online

Tuan Anas Mikael Episod 15 Online |


Assalamualaikum..

TUAN ANAS MIKAEL EPISOD 15


credit : mehkongsi

27 Nov 2015

Tuan Anas Mikael Episod 8 Online

Tuan Anas Mikael Episod 8 Online |


Assalamualaikum..

TUAN ANAS MIKAEL EPISOD 8

PU Syed Juara Pencetus Ummah Musim Ketiga

PU Syed Juara Pencetus Ummah Musim Ketiga |


Assalamualaikum..

Alhamdulillah, Mimbar Pencetus Ummah Musim Ke-3 akhirnya melabuhkan tirainya setalah 7 minggu bersiaran bermula 15 Oktober 2015 yang lalu. 4 orang finalis yang berentap merebut kejuaraan di Mimbar Akhir Pencetus Ummah ialah PU Taha, PU Amin, PU Zaid dan PU Syed.

Kemuncak program Pencetus Ummah 2015 ini menyaksikan PU Syed diangkat menjadi juara untuk musim ketiga ini. PU Syed dengan tagline 'Ikut hati mati, ikut rasa binasa, ikut Islam semua bereh boh' juga dipilih sebagai pemenang Pencetus Ummah Pilihan Sinar hasil dari undian pendengar sinar fm. Juara Pencetus Ummah Musim Ketiga membawa pulang RM100,000 dan trofi sumbangan Aatro. Tahniah diucapkan kepada pendakwah hebat ini. 

PU Syed dalam tazkirah solonya membawa tajuk Masjid Mengapa Kau Dipinggirkn manakala tazkirah duet Malam Pertama di Alam Barzakh bergandingan bersama PU Lokman. Hebat mantap dan sungguh bertenaga persembahan beliau sehingga mendapat pujian dari pihak juri. Malah jawapan yang diberikan beliau untuk soalan spontan dari penonton juga menepati kehendak sebagaimana yang huraian mengenainya dijelaskan oleh Dr.Maza.

Mimbar Akhir Pencetus Ummah Musim Ketiga ini menampilkan Datuk Ustaz Kazim Elias dan Hajjah Habsah Omar atau Kak Bed selaku juri tetap manakala Prof. Madya Dato' Dr. Mohd Asri Zainal Abidin (Dr.Maza) -Mufti Kerajaan Perlis dan Ustaz Farid Ravi sebagai juri jemputan. 

Keputusan lain menyaksikan PU Taha di sebagai naib juara, PU Zaid ditempat ketiga dan PU Amin keempat. 70 peratus adalah berdasarkan keputusan juri dan 30 peratus adalah melalui undian pengguna di facebook. Tahniah diucapkan kepada semua pemenang.

Duniaku Dahwahku. Berdakwah dengan hikmah. 

26 Nov 2015

Tuan Anas Mikael Episod 2 Online

Tuan Anas Mikael Episod 2 Online |


Assalamualaikum..

TUAN ANAS MIKAEL EPISOD 2

24 Nov 2015

Belum Tumbuh Gigi

Belum Tumbuh Gigi |


Assalamualaikum..

Sarah dah cecah 9bulan. Uhhh, cepat betul masa berlalu. Tup tup besar dah dia. Makin hari macam biasa makin banyak ragam dia. Pelik-pelik budak ni tau. 
Cuma yang paling ketara, Sarah tak tumbuh gigi pun lagi. Sebatang pun tak mandang bak kata orang Perak! Owh, bila la mu nak keluar ni wahai gigi?? Huhuhu, mama pulak yang tak sabar ni Sarah. Takde gigi tapi nak makan gaya orang besar. Bubur cair-cair, nestum halus-halus ni dah tak mau telan. Nak makan benda yang boleh dikunyah. Yelah Sarah, mama layankan je. Janji hang makan molek-molek ye Cik Sarah.
Tok hang kata maybe tak cukup kalsium kot tu pasai hang lambat tumbuh gigi. Errm, maafkan mama ye sebab mama tak ambil berat pasal hal ni. Mama tak tahu yang sepatutnya dari seawal mengandung lagi dah kena amalkan pemakanan sihat untuk keperluan kalsium yang cukup. Lepas bersalin dalam tempoh berpantang baru lah mama sibuk-sibuk nak minum susu kambing.
pinjam kat pakcik google je pic ni
Sekarang ni barulah mama tergerak nak ambil suppliment untuk tambah kalsium. Baru je mula amalkan produk Shaklee Ostematrix. Moga-moga ianya dapat membantu kami anak beranak sihat tulang kuat. Amin...

Kepada yang sedang hamil tu, jangan lupa minum susu ye. hihi..

*entri ni dah seminggu tersimpan dekat draf hampir sebulan dah. 

20 Nov 2015

Tuan Anas Mikael Episod 7 Online

Tuan Anas Mikael Episod 7 Online |


Assalamualaikum..

TUAN ANAS MIKAEL EPISOD 7



19 Nov 2015

Tuan Anas Mikael Episod 1 Online

Tuan Anas Mikael Episod 1 Online |


Assalamualaikum..

TUAN ANAS MIKAEL EPISOD 1


29 Oct 2015

Jom Celik Emas | Kenapa Perlu Simpan Emas?

Jom Celik EMAS | Kenapa Perlu Simpan Emas?


Assalamualaikum.

Banyak sangat yang bertanya. Kenapa Perlu Simpan Emas??? Apesal nak simpan emas?? 

Tak nak ulas panjang-panjang. Baca point-point mudah kat bawah dan hadamkan.

  • Keuntungan Modal kenaikan harga emas 20-30% setahun
  • Melindungi nilai harta & kekayaan anda
  • Kalis inflasi tidak susut nilai
  • Simpanan yang tidak dimamah usia
  • Bernilai tinggi dan menjadi kebanggaan pemiliknya
  • Diiktiraf di seluruh dunia sebagai logam yang amat berharga
  • Mudah ditukarkan kepada wang tunai
  • Simpanan terbaik untuk masa depan
  • Aset terunggul selain rumah dan hartanah
Jom simpan EMAS! 1Gram1Bulan1Keluarga 

Nak beli emas goldbar dinar harga murah? Meh cepat Whatsapp 0175040585

Haa.. yang penting beli emas dapat emas fizikal ye. Jangan labur tapi akhirnya lebur! lagi satu yang paling penting lengkapkan diri dengan ilmu emas supaya kita tak mudah ditipu. Okey, tu je setakat hari ni.
#Powergold pilihan terbaik!

9 Oct 2015

Hello Mr Perfect Episod 4 Online

Hello Mr Perfect Episod 4 Online |


Assalamualaikum..

HELLO MR PERFECT EPISOD 4



credit ti layandrama.net

8 Oct 2015

Hello Mr Perfect Episod 3 Online

Hello Mr Perfect Episod 3 Online |


Assalamualaikum..

HELLO MR PERFECT EPISOD 3


credit to layandrama.net

7 Oct 2015

Drama Hello Mr Perfect Episod 2

Drama Hello Mr Perfect Episod 2 |

Assalamualaikum..

HELLO MR PERFECT EPISOD 2

6 Oct 2015

#Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day6)

#Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day6) |


Assalamualaikum..

Masa sarapan memang kebiasaan tak ambil yang berat-berat. Tapi kalau nak cerita masa belajar dulu memang jarang kot breakfast ni. Padahal penting okey sarapan ni. 
Sarapan la yang akan bagi kita tenaga untuk bekerja di siang hari tu. Kalau takde tenaga macamana nak kerja kan. Lagi-lagi bagi ibu yang menyusu badan, penting sangat untuk topup makan minum untuk diri sendiri, susu dan baby kita. 

Menu wajib kita setiap hari tentunya.... 
Susu kambing Wildan dan juga 2 keping roti bakar! Kalau tak roti kadangkala nestum/oat. Tapi susu kambing memang wajib ambil setiap hari. Menu berat yang lain mee, bihun, nasi goreng, nasi lemak tu ada jugak tapi jarang-jarang.. Hehehe, kalau masak dapat la makan kan =)


5 Oct 2015

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day5)

Cabaran InstaBlog 7Hari EFGKBBA (Day 5) |

Assalamualaikum..

Haa, tentang drama tv atau movie feberet ni macam best je nak menulis sebenarnya. Maklumlah sebelum-sebelum ni I is kaki drama. Tapi sejak-sejak dah beranak ni, terus terang cakap memang takde masa nak melekat depan tv sangat. Kalau rajin melayan pun jam 7malam Isnin hingga Khamis waktu drama Akasia TV3. Hahaha, nak jugak promote free tv3 tu eh.
#Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA

Kalau nak difikirkan drama atau muvie feveret ni, kita suka drama bersiri kat AXN. Cerita orang putih okey... hahaha, tapi serius memang suka sangat-sangat cerita ni. Sanggup follow dari season 1 sampai la season 5 (yang ni kena tengok online sebab kat AXN Malaysia belum release lagi rasanya). 
Yeahhh, I love this tv series!
Commander McGarrett.... ohhh haaa, Aloha!

#Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day4)

#Cabaran InstaBlog7 Hari EFGKBBA (Day4) |

Assalamualaikum..

Saya jenis kuat makan. Jadi freezer ke peti ais ke dapur ke memang akan selalu dijelajah. Nak buat camne perut ni selalu sangat lapar sejak-sejak dah bersalin ni kekuatan makan tu fuhh semangat sungguh!
Kalau kat freezer senangcerita yang kita cari adalah aiskrim. Kadang kalau aiskrim dah habis pun sibuk jugak nak bukak, mana la tau kan tetiba ada magik datang balik aiskrim tu kan..

#Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA

Ni la benda yang kita suka....


Konon lepas bersalin ni nak pantang ais setahun tapi tang aiskrim, uhukkk terbabas jugak. Bukan selalu tapi kadang-kadang yang boleh dikategorikan 'selalu' gak la. Hahaha,

4 Oct 2015

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day 3)

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day 3) |


Assalamualaikum..

Kalau ditanya kepada seorang surirumah apa perkara harian yang wajib dilakukan? Rasanya 1 kertas kajang ditulis depan belakang pun belum tentu cukup kan kalau nak cerita pasal rutin wajib ni. Lagi-lagi bagi mereka yang dah beranak pinak. Duduk rumah, rutin dia..... fuhh,
Dalam banyak-banyak benda perkara wajib yang tak leh lepas untuk dibuat setiap hari ialah bila menyiapkan my little princess. Sikecik ni seawal pagi papa dia pergi kerja dia dah berjaga. Bermakna kerja mama dia pun bermula. 

Menyiapkan air mandi Sarah dan lepastu Sarah pun mandi dengan bahagianya. Maklumlah budak kecik ni kalau bab mandi main air kemain suka. Heaven rasanya! Memandikan Sarah 3kali sehari, ni la benda yang wajib dilakukan setiap hari.

Yang benda lain-lain tu pun memang buat jugak tiap hari tapi kita cerita pasal Sarah sudah la. Hahaha, terima kasih sebab membaca. Ok, baiii 


3 Oct 2015

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day 2)

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA (Day 2) | Ada Apa Dalam Wallet


Assalamualaikum..
Ada apa dalam wallet korang?? Dalam wallet/ purse je kan yang ditanya kan kan kan.. Sebabnya kalau dalam beg @ handbag tak payah cerita la. Harta karun melambak. Sekarang semuanya barang-barang anak kalau dalam handbag tu. Pampers, napkin, topi kasut ehh semua la Sarah punya. Barang mama setakat henpon, tab dengan lipstik je kot.
Okey, panjang kot mukadimah untuk entri ni kan. Seteret tu da poin, terus terang nak cakap yang dalam wallet tu bukam ada pape pun. Haha, disebabkan tak kerja dah sekarang ni... terus terang (lagi sekali bersikap jujur -hahaha) I is takde cash money. Ada la sekeping je duit kertas Ringgit Malaysia, tu pun dah cukup. Maklumlah urusan bisnes semuanya dihujung jari kan...

Yang lain ada la kad-kad bank. Mykad dan Mykid dan lesen ofkos la kena ada kan. Malah kad nikah juga! Okey, tu je. takde yang menarik pun.. Huhu, tadaaa..

Terima kasih kerana membaca kisah untuk hari ni. =)

#Cabaran InstaBlog7 Hari EFGKBBA #EFG #EFGKBBA #ExchangeFeeGroup

2 Oct 2015

Drama Hello Mr Perfect Episod 1

Hello Mr Perfect Episod 1 |

Assalamualaikum..

HELLO MR. PERFECT EPISOD 1


1 Oct 2015

Bila Minyak Naik Seposen

Bila Minyak Naik Seposen |

Assalamualaikum..

Minyak petrol dan diesel naik 10sen bermula 01 Oktober 2015 hari ni. Macam biasa la naik turun tu semua orang boleh agak dah kan. Satu kali turun, 3,4 kali akan naik lepas tu. Bila benda yang paling asas ni naik, macam-macam benda lah yang akan menyusul naik pulak lepas ni kan. Hurmmm, dunia dunia.

Nak sakit hati pun tak guna, hidup tetap kena teruskan. Perut tetap perlu diisi. Hutang bil isi rumah tetap perlu dibayar. Jadi, takde apa yang berubah. Duit je kena keluar lebih sikit ye dari biasa walaupun nampak je kecik -ala sekupang je kot. Kalau yang kerja jauh kena travel 60-70km sehala sehari tu tak ke terasa kesannya.

InsyaAllah kita semua doa banyak-banyak moga Allah permudahkan perjalanan hidup kita di dunia dan di akhirat sana nanti. 
Jom Simpan Emas Kalis Inflasi

Minyak naik, moga kita tak naik minyak ye.... Salam Oktober!

Cabaran InstaBlog 7Hari Day1 | Selfie Paling Comel

Cabaran InstaBlog 7 Hari (Day 1) | Selfie Paling Comel 


Assalamualaikum..
Hahaha, selfie paling comel?? Agak-agak ko mana lah yang paling comel tu bagi seseorang yang dah memang comel! kahkahkah -sambung gelak sat. Hurmm, jenuh scroll image kat gallery mencari mana satu kah yang diklasifikasikan sebagai paling comel tu.

Tadaaaa...


Kemain dia selfie sendiri tak ajak mama kan....

Yang atas ni buat muka gedik dia.....

Sarah je yang comel sekarang ni. Mama dia tak comey dah! Mama bagi award tu pada Sarah je. 
Selamat, moga selamat semuanya. Amin,

Nak sahut Cabaran InstaBlog 7 Hari ni? Boleh refer SINI 

#CabaranInstaBlog7HariEFGKBBA
#KelabBloggerBenAshaari

Minyak naik harga lagi. Ringgit Jatuh Merudum lagi. Jom kita Simpan Emas Kalis Inflasi!

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA |

Assalamualaikum..

Terasa nak sahut pulak Cabaran Oktober yang akan bermula hari ni. Almaklumlah, kalau tak sahut tak berupdate lah nampaknya blog usang ni. 

Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA
1. Selfie Paling Comel
2. Ada Apa Dalam Wallet Anda?
3. Perkara Wajib Buat Setiap Hari
4. Apa Anda Selalu Cari Dalam Freezer?
5.Drama Tv/ Movie Feveret
6. Breakfast Wajib Anda
7. Gadget Tercinta

Syarat Penyertaan : (Nampak macam boleh la...)
1. Terbuka kepada semua yang ada blog dan instagram.
2. Update di blog dahulu.
3. Masukkan gambar yang berkaitan dengan cabaran dan karang ayat menarik yang tak terlampau pendek atau tak terlampau panjang.
4. Share gambar blurr di instagram
5. Buat caption yang menarik igers untuk masuk ke blog anda
6. Masukkan hashtag #CabaranInstaBlog7HarieFGKBBA  #EFGKBBA #ExchangeFedGroup #KelabBloggerBenAshaari
7. Blogwalking ke setiap blog yang join Cabaran ini dengan meninggalkan komen menarik. 
8. Follow blog sekiranya belum follow dan mention yang anda baru follow. 
9. Tajuk mesti ada keyword "Cabaran 7 Hari" untuk memuahkan pencarian di google.

Selamat menyahut cabaran & happy blogwalking!

Bagus jugak kadang ada cabaran gini. Yang dah malas ni kadang bila tengok blog rasa sayang je kosong camtu (padahal setiap hari berlambak cerita nak dikongsi tapi alamak.... penyakit M tu ada je bila baru start menulis). Dah lama sangat tak ber blogwalking. Jom!

30 Sep 2015

Tonton Drama Zahira Episod 12 Online

Tonton Drama Zahira Episod 12 Online |

Assalamualaikum..
ZAHIRA EPISOD 12



Tips Pencegahan Penyakit Akibat Jerebu

Tips Pencegahan Penyakit Akibat Jerebu |

Assalamualaikum..

Jerebu mengundang bahaya kepada tubuh badan kita


Nasihat dibawah boleh diikuti bagi mencegah penyakit akibat jerebu :
  • Mereka yang mengalami penyakit-penyakit seperti batuk, selsema, asma, sakit mata, sakit jantung atau penyakit paru-paru kronik hendaklah datang ke klinik dengan segera jika keadaan penyakit bertambah buruk.
  • Mereka yang di dalam Kumpulan Berisiko Tinggi hendaklah sentiasa mengambil ubat seperti yang dinasihatkan.
  • Penutup hidung dan mulut (mask) hendaklah digunakan oleh semua pengguna motosikal, mereka yang bekerja di luar bangunan atau tempat-tempat yang berhabuk dan juga mereka yang dikenalpasti sebagai kumpulan berisiko tinggi.
  • Sejauh yang boleh, orang ramai dinasihatkan supaya tinggal di dalam bangunan atau rumah.
  • Kurangkan aktiviti-aktiviti di luar rumah seperti sukan.
  • Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa membasuh muka dan bahagian kulit yang terdedah kepada jerebu dengan air bersih.
  • Gunakan kemudahan hawa dingin (acond) sekiranya menaiki kenderaan anda.
  • Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa meminum air yang banyak (sekurang-kurangnya 8 gelas sehari)
  • sekiranya keadaan jerebu berterusan pada tahap berbahaya, mereka yang berisiko tinggi dinasihatkan keluar dari kawasan tersebut.

18 Sep 2015

Tonton Drama Zahira Episod 11 Online

Tonton Drama Zahira Episod 11 Online |

Assalamualaikum..
ZAHIRA EPISOD 11


27 Aug 2015

Keberkesanan Krim Herbal Blend Shaklee

Keberkesanan Krim Herbal Blend Shaklee |

Assalamualaikum..

Tempoh hari ada diceritakan yang babyku Nur Sarah Alya memiliki kulit yang agak sensitif. Boleh baca SINI Kalau tak dijaga betul-betul habis naik ruam merah-merah terutama di kawasan leher dan bawah dagu, pipi dan celah-celah pelihat seperti siku, lutut dan belakang telinga. Kerap berpeluh menambahkan lagi derita bagi sikecil ni.

Keberkesanan Krim Herbal Blend Shaklee (pengalaman sendiri)

Alhamdulillah, hasil perkongsian dengan sahabat-sahabat akhirnya dipertemukan dengan Krim Herbal Blend Shaklee ni. Lebih kurang seminggu pakai dah nampak hasil yang sangat memberangsangkan. Ruam tebal kat pipi dan bawah leher makin nipis. Biji-biji merah di pipi Sarah dah makin berkurangan. Kulit yang dulunya kasar nampaknya semakin halus.
Sarah pun nampaknya makin ceria walaupun sesekali tangan dia tak lepas nak menggaru. Mujur mama sempat tangkap tangan dia (mana yang nampak la) sebelum kuku halus dia mencakar tubuh sendiri.
Yang seronoknya Krim Herbal Shaklee ni nampak serasi dengan kulit Sarah. Masih dalam proses pemulihan. Mama harap kulit anak mama ni makin elokla. Cantik dan flawless gitu. Hehehe,

Khabarnya krim ni untuk macam-macam kegunaan. Memang multi purpose sungguh.
Antara kegunaan Krim Herbal Blend Shaklee ialah :

  • Boleh merawat eczema dan menghilangkan parut luka eczema.
  • Mencegah dan merawat ruam panas, kurap susu, ruam lampin dikalangan bayi dan yang berkulit sensitif -macam yang berlaku kat Sarah ni. 
  • Untuk melegakan gigitan serangga contohnya nyamuk semut pun boleh. 
  • Boleh menghilangkan parut, merawat tumit pecah dan luka dan juga kulit melecur 
  • Juga boleh dijadikan losyen harian untuk melembabkan kulit supaya tidak kering dan kasar.
  • Krim urut badan
  • Merawat kulit gatal

Kepada yang ada masalah seperti yang Sarah alami ni boleh lah mencuba Krim Herbal Shaklee ni sebagai kaedah alternatif (selain dari ubat doktor/farmasi) ye. Janji kita berusaha nak baik pulih anak insyaAllah Allah Maha Mendengar dan Mengetahui.

Terima kasih semua atas saranan yang diberikan. Tolong doakan semoga Sarah cepat sembuh ye. Kesian bila baby sekecik ni kena uji camni. Terima kasih jugak untuk Ummi Naurah yang jual krim ni dekat mama Sarah. Semoga bisnes awak bertambah rezeki ye.
Yang area Sitiawan, Manjung, Lumut tu boleh la cod dengan beliau ye.
Ummu Naurah -0133014573
   

26 Aug 2015

Bila Anak Dah Mula Kenal Orang

Bila Anak Dah Mula Kenal Orang |

Assalamualaikum..

Di usia menjangkau 6bulan ni nampaknya Sarah dah pandai memilih dengan siapa yang dia nak. Kalau dulu dia tak kisah sangat. Jarang menangis kalau orang ramai dok dukung dia. Tapi sekarang jangan kata orang nak dukung, dia pandang orang lain pun dia dah menangis dulu. Siap menitik bergenang air mata. Alahaiii, drama queen betul si Sarah ni.
Tak ingat ni gambar bila. Hihi
Hanya 2 muka je yang dia nak sekarang ni. Mama dan nenek dia je. Even papa dengan atuk dia pun kadang dia tak mahu. Kalau sekejap-sekejap tu boleh la. Mula la merengek lepas tu. Nak buat camne, dah muka mama dengan nenek je yang dia tengok sepanjang hari. Muka ni jelah yang dok melayan dia main, berdukung ke sana ke mari. 

Yang paling tak tahan tu, kalau menangis (especially bila orang lain dukung termasuklah papa dia-ada masa dan ketikanya la) macam orang sakit sungguh-sungguh. Meleleh-leleh ayaq mata tu. Nampak je mama atau mama dukung je terus ok, diam. Haa, nampak tak permainan dia kat situ...

Hai la anak, nasib baik mama ni tak keje tau. Boleh la awak gitu. Cer kalau antar rumah orang tak tahu la mama nak fikir apa yang bakal berlaku nanti.

Drama bersiri dah bermula...   

24 Aug 2015

Apa Yang Orang Singapura Cari Ye?

Apa Yang Orang Singapura Cari Ye? |

Assalamualaikum..

Sebenarnya dah lama dah perasan yang kebanyakkan pengunjung blog ni datangnya dari Singapura. Boleh dikatakan setiap hari mesti ada je.
Apa yang mereka cari kat blog ni ye sebenarnya?? 

Rasanya mesti menonton online drama melayu yang dah lepas-lepas tu. Kan... hehehe, silakan la ye. Mana-mana yang boleh ditonton tu silalah tonton. Saje nak share mana lah nanti diri sendiri pun terpaksa jugak 'tonton online drama' ni. Keadaan sekarang nak tengok tv memang dah takde kesempatan. Jadi bila nak tengok, google jelah jawabnye. Huhu,
Apa-apa pun terima kasih warga Singapura yang tak putus-putus nak ke mari. Mana yang mampu kita share, lain-lain tu mungkin korang kena google jugak la ye. 

Kepada sahabat sehati sejiwa warganegara Malaysia, terima kasih banyak-banyak jugak ye sebab sudi singgah dan ziarah blog kerdil yang hidup segan tapi mati tak mahu ni.

16 Aug 2015

Tonton Drama Zahira Episod 10 Online

Tonton Drama Zahira Episod 10 Online |

Assalamualaikum..
DRAMA ZAHIRA EPISOD 10

14 Aug 2015

Tonton Drama Zahira Episod 9 Online

Tonton Drama Zahira Episod 9 Online |

Assalamualaikum..
ZAHIRA EPISOD 9



Blog Berwajah Baru

Blog Berwajah Baru |

Assalamualaikum..

Dah terlewat sebenarnya untuk publish entri berkenaan wajah baru blog ni. Dah dekat sebulan pun siap diedit oleh mereka yang pakar. Maaf ye sebab baru berkesempatan nak up entri ni.

Terasa dah lama sangat blog ni terbiar. Dan masa puasa hari tu betul-betul berhajat nak hidupkan blog kesayangan hamba ni dengan penuh keceriaan dan kasih sayang serta berazam nak pergi lebih jauh lagi lepas ni. Maksudnya nak terus menulis, tak kira lah apa pun halangan yang mendatang. Apa yang mampu dikongsi insyaAllah akan terus diceritakan disini.

Juga dengan hasil rombakan kabinet yang lalu, nak naik taraf sikit blog ni bukan hanya personal blog tapi juga sebab dah jadi makcik-makcik jadi blog menjurus kepada keibubapaan. Parenting blog dah pasni. Parenthood, matherhood apa yang boleh la. InsyaAllah..

Amacam penampilan terbaru kulit dan baju I? Ada macam Dato' Siti tak?? Kekeke, Alhamdulillah. Puasa hati sangat. Rasa comel weiii, sejuk je mata tengok blog sendiri (bukan nak riak, tapi macam biasala siapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan)... 

Sebelum terlupa, semua ni adalah hasil sentuhan magis amoi cantik dari Ipoh ni siapa lagi kalau bukan blogger aka desinger hebat Saudari Sheda Ucu. She's very talented right! Thank You so much Sheda sebab bersusah payah kerah idea tenaga dan masa untuk blog ~Hanya Insan Biasa~ ni. InsyaAllah akan datang kita repeat order lagi ye. =) dah macam order baju online pulak gayanya. Hihihi.

Sesiapa yang nak edit blog tu boleh la dapatkan khidmat dan servis dari Sheda Ucu ni ye. Tak rugi labur sikit untuk hasil yang sangat ohsem ni. Tq, Tq ye Sheda..

13 Aug 2015

1Gram 1Bulan 1Keluarga Powergold

1Gram 1Bulan 1Keluarga Powergold |

Assalamualaikum..
Nilai matawang Ringgit kita semakin hari makin jatuh. Semakin hari makin kecil nilainya. Kalau dahulu RM50 macam-macam barang boleh dibeli tetapi hari ini dengan nilai yang sama mungkin 2 atau 3 barang sahaja yang dapat diperolehi dengan not RM50 tu.

Nampak tak kita yang keadaan ekonomi segara semakin membimbangkan. Inilah hakikat yang harus kita terima.
Untuk menunggu pihak berkuasa kerajaan melakukan sesuatu mungkin agak memakan masa. Tapi untuk memastikan kita terus berada di landasan yang selesa di kemudian hari, perubahan itu yang perlu kita sendiri lakukan.

KENAPA PILIH SIMPAN EMAS??

Kenapa mesti EMAS? Ada apa dengan EMAS
Mudah sahaja penceritaan dia. Perkhabaran yang mudah untuk difahami dan perbandingan yang jelas nyata bakal diperolehi.
Kita SIMPAN DUIT RM200 tiap-tiap bula..
Cukup 10 tahun dapat RM24,000 kan..
RM24,000 sekarang dengan yang akan datang agak-agak sama nilai tak??
Mesti tak kan.. sebab nilai matawang makin lama makin mengecil.

Tapi EMAS??
Cuba tukar RM200 kepada SIMPANAN EMAS..
Maksudnya kita beli dan simpan EMAS setiap bulan.. (cukup untuk bermula dengan 1gram sebulan)
10 tahun akan datang dah tentu dapat 120gram kan..
Nilai emas sekarang dengan nilai emas akan datang sama tak??
For sure tak kan sama! Sebab nilai emas tu makin berlipat kali ganda tingginya.

Cuba kita flashback masa zaman kita kecik-kecik dulu..

Dulu mak, nenek kita beli EMAS dengan harga RM36 per gram..
Sekarang tengok la harga dah jadi RM170++ per gram.
Masih tak nampak lagi ke UNTUNG nya kalau kita SIMPAN EMAS??

Kenapa Pilih 1Gram??
*Mudah, murah dan mampu milik. 
-Kebanyakkan orang fikir kalau emas je mesti mahal. Mesti orang berduit je yang mampu untuk beli emas ni. Memanglah, kalau fikir untuk beli berkilo-kilo emas tentulah harganya ratus-ratus ribu. Mind set ni yang perlu kita kikis. Dalam waktu kita menunggu nak mencukupkan duit yang beratus-ratus ribu tu sedar tak kita sebenarnya dah kerugiaan. Sebab emas semakin hari makin tinggi nilainya. Kecilkan skop, mulakan dengan 1gram sebulan dan teruskan istiqamah dalam menyimpan emas. Paling tidak setahun kita sudah ada 12gram. Buat masa sekarang harga 1gram boleh diperolehi bawah harga RM180. Semua orang mampu milik insyaAllah.

*Kegunaan semasa kecemasan.
-Kita tidak tahu mungkin ada ketika kita mempunyai krisis kewangan yang memerlukan wang. Mungkin nilai yang diperlu itu tidaklah terlalu besar. Cuba bayangkan kita mungkin memerlukan RM500, perlu ke kita untuk menjual emas yang beratnya 20gram? Dah tentu rugi kan. Ada baiknya kita jual emas yang kecil-kecil ini dari terpaksa mengorbankan emas yang besar nilainya. 

*Istiamah dalam menyimpan.
-Dengan 1gram insyaAllah kita mampu berterusan menyimpan kerana tidak memerlukan modal yang besar. Biar sikit-sikit kerana lama-lama membukit juga. Yang penting usaha kita untuk terus menyimpan kerana pastinya Simpanan Emas Menguntungkan.

Jom tukar Ringgit kepada simpanan EMAS! Powergold pilihan terbaik. Murah baq hang!

Saya sudah, Nur Sarah Alya sudah. Kami sudah. Anda bila lagi?

 017-5040585