Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

3 Feb 2013

Sindrom Self Sabotage


Assalamualaikum..

Pernah dengar tentang Sindrom Self Sabotage? Angguk-angguk, geleng-geleng.. Okey, situasinya lebih kurang begini. Sedang korang elok-elok nak buat sesuatu benda tu, bersemangat waja dan mungkin dah start dah pun buat tapi dipertengahan jalan korang rasa give up dan berhenti melakukannya. Contoh terdekat ; dah penat-penat menaip entri, menulis tapi at last buat keputusan untuk tak publish pun. Dengan alasan banyak benda negatif yang korang fikir. Takut orang tak nak baca la, takut orang tak suka la, nanti-nanti la baru publish dan sebagainya.. Haa, itulah yang kita panggil Sindrom Self Sabotage..


Self sabotage kerap kali terjadi dalam kehidupan seharian kita.  Pada awalnya kita terasa berkobar-kobar nak buat tapi makin lama semangat tu pudar dan akhirnya kita sendiri jugak yang sabotaj diri sendiri supaya berhenti mencuba dan mengalah.  Aku lah salah seorang yang selalu mensabotaj diri sendiri, selalu sangat tewas dengan keadaan..

Agak-agak korang puas hati ke bila kita pilih untuk menidakkan hasrat hati sedangkan itulah kemahuan kita. Hanya kerana kita merasakan tindakan yang kita ambil tu MUNGKIN berisiko, mungkin tidak disukai pihak lain, mungkin mungkin dan mungkin padahal sebenarnya kita dah berada di landasan yang benar. Mungkin  tu bukan orang lain yang kata, tapi mungkin tu datangnya dari suara kecik kita sendiri..

aku begini lah selalunya :(

Owhh, kalau agak-agak kita nak berperang.. seharusnya kita kena perangi suara kecil tu dulu. Suara-suara sumbang yang penakut sebenarnya. Suara tu yang kerap kali berlegar dalam kepala kita supaya kita pun sama jadi penakut macam dia. 'ish mustahil la kau boleh buat tu' 'ish, tak mampunya kau nak lakukan'
Bak kata Aflin Shauqi, pedulikan dengan suara kecil tu -teruskan mengejar cita-citamu kerana sampai masa bila apa yang kita nak buat tu kita berjaya lakukan dengan jayanya pasti suara kecil tu takkan kedengaran lagi. Kalau ada pun dah tentu kita sama sekali tak heran pun kan. Sebab kita dah kebal..

Jadi, kuatkan semangat.. dan yang penting jangan pernah berhenti melangkah. Jangan lupa dengan ayat ni
"Bukan berapa kali kita jatuh tetapi berapa cepat kita bangkit untuk berlawan semula" -kata-kata peninju Muhammad Ali.

Semoga kita Kaya & Berjaya!!

~Mulut biawak kita boleh elakkan.. Biawak? Oppss, nanti akan diceritakan dalam entri akan datang ye =)

16 comments:

  1. harap apa yg diimpikan terjadi tanpa mensabotaj diri sendir...adus.kena ada self confident.

    ReplyDelete
  2. sy jarang kot nak sabotaj diri sendiri..sbb pada sy, apa yg sy buat ialah apa yg sy nak buat..selagi sy puas hati dgn apa yg sy buat, insyaAllah sy akan teruskan..

    tapi tak dinafikan, ada certain2 keadaan di mana self sabotage tu memang perlu..kebiasaannya utk jaga hati org lain..:D

    ReplyDelete
  3. selalu jgk jd mcm tu....mula2 je semangat..

    ReplyDelete
  4. pesimis dan kurang self esteem kot

    ReplyDelete
  5. normally people called this type of person as pessimist. n in some cases, I as well fell in this category. huhu~

    trying my best to stay positive n be nice to my own self. ;D

    ReplyDelete
  6. Hehe agak selalu jugak buat benda ni
    ....

    ReplyDelete
  7. Banyak suara2 halus yg negative sdng berlegar2 sekarang ni.. hehehe..

    nak nyah semua tu jauh2..

    ReplyDelete
  8. self sabotage.... samagak macam jiwa seminit.. hehe..kejap jer keputusan dah bertukar.... hangat2 tahi ayam peribahasa org dulu2.... tak ade langsung situasi macamtu mungkin tak kut..bergantung pada keadaan... setelah kita fikirkan akibatnya kalau di teruskan..terpaksa mensabotaj diri sendiri..... jln terbaik...cari masa yg sesuai untuk meneruskan hajat...

    apapun ni hanya pendapat diri sendiri... :)

    ReplyDelete
  9. Terkadang , ia pernah terjadi pada diri ini . Kena selalu muhasabah diri . Insyallah bleh tepis.. :) Salam kenal.. :)

    ReplyDelete
  10. @[PCL]
    mmm betul tu,sbb kekadang halangan tu dtg dari diri kite sendiri...BabyComel...nk ikut g court ke..dh balik dh pon ni ha...ehehe esok boleh?nk tgu kat mane?

    ReplyDelete
  11. JR sejak kecil tak suka buat kerja separuh jalan. Kalau yakin boleh lakukan, JR akan lakukan sampai selesai. Bagi JR buat sampai habis atau jangan buat langsung...

    ReplyDelete
  12. hahah..sebab tu bnyk draft yg x publish kat blog ni..huhu

    ReplyDelete
  13. mintak sikit entri2 dalam draft tu...kite tgh kekeringan idea ni...:P

    PS: sebenarnya ada lagi komen yg ditulis tapi kite dah self sabotage kasik delete komen2 lain tu....haha

    ReplyDelete
  14. kalau buat sesuatu tu ikut mood kira self sabotage tak??? tapi serius kalau x de mood mmg tidur je la jawapnyer...huhu

    ReplyDelete

Awak memang COMEL!
Terima Kasih